Jak smakuje rok – Wiosna. Lato. Jesień. Zima
Jak smakuje rok – Wiosna. Lato. Jesień. Zima to propozycje przepisów kulinarnych na każdą porę roku. Nowoczesna, zdrowa kuchnia przygotowana przez człowieka, który z pewnością lubi to co robi. Przepisy skonsultowane z dietetykami na pewno przypadną do gustu wielu domowym kucharzom. Jest w czym wybierać.
Kuchnia Ewy i Janka
Lubię kuchnię. Trochę gotuję, eksperymentuję. Na naszym domowym stole można znaleźć sporo klasyki, ale oboje z żona zapędzamy się też w nieco egzotyczne rejony. Mówimy tu zarówno o smakach jak i produktach. Wiem, że nie dla każdego może nasza kuchnia jest bardzo nowoczesna, ale z całą pewnością jest mocno współczesna. Bez smalcu, ciężkich sosów i nadmiaru tłuszczu. Regularnie próbujemy wprowadzać coś nowego, ostatnio z przyjemnością sięgamy coraz częściej po kaszę w bogactwie jej odmian. Z przyjemnością oglądamy programy kulinarne i próbujemy się nimi inspirować. Oglądając je w miarę regularnie mam wrażenie, ze jednym z popularniejszych aktualnie trendów jest wykorzystywanie produktów lokalnych i żywienie się zgodnie z porami roku.
Jak smakuje rok
Właśnie w ten styl jedzenia próbuje wpisać się Marcin Molik. Niestety w moim odczuciu tylko częściowo się mu to udaje. Owszem podzielił on swoją książkę na pory roku. Skupił się na produktach dostępnych lokalnie i sezonowo, każdy z nich dostał u niego swój przepis. Jest jednak pewne ale. Owszem wiodące w przepisie są produkty sezonowe i lokalne, niestety sporo z pozostałych, tworzących z nimi danie, już takmi nie jest.
Podsumowanie
Ja absolutnie nie uważam że to zła książka. Wielu miłośników kuchni nowoczesnej, lekkiej i zbilansowanej będzie tą książką zachwyconych. Ja natomiast jestem rozczarowany z bardzo prostego powodu. Liczyłem na coś innego. Na nowoczesne podejście do starych przepisów naszych babć, takich gdzie mango, mleko kokosowe czy ciasto wonton nie są potrzebne. Owszem może w niektórych przepisach Pana Marcina można je czymś zastąpić, ale mnie jakoś to zgrzyta, nie poradzę.
Info:
Tytuł: Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima
Autor: Marcin Molik
Wydawca: Zwierciadło
Do tramwaju: lepiej w kuchni
Marcin Molik zaprasza czytelników w niesamowitą podróż, wyjaśniając, jakie składniki powinny znaleźć się w potrawach charakterystycznych dla poszczególnych pór roku. Skupia się na bogactwie komponentów odżywczych i witamin oraz ich zbawiennym wpływie na zdrowie człowieka. Podręcznik kulinarny Jak smakuje rok skierowany jest nie tylko do zagorzałych miłośników gotowania, ale także do tych, którzy nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni. Napisany został w sposób prosty, łatwy, ciekawy i przystępny, przez co zachęca do praktycznego wykorzystania kolejnych przepisów.